• Arnold

Kies voor jouw kamerplant de juiste LED Kweeklamp

Tegenwoordig worden er steeds meer planten verkocht voor in de kamer die niet meer onder categorie “kamerplanten” vallen. Dat kunnen groenteplanten, kruidenplanten of bijvoorbeeld fruitbomen zijn. Deze nieuwe stroming kamerplanten hebben meer zorg nodig dan de “oude” kamerplanten, hierover krijgen we steeds meer vragen. Vaak gaat het over een plant die minder goed groeit dan de verwachting. Een groot aantal van deze problemen is te verklaren door het licht wat een plant per dag binnenkrijgt.


De klassieke kamerplanten zoals de Begonia en Monstera Deliciosa komen hebben hun oorsprong in het tropische regenwoud waar ze groeien op de grondlaag. De grondlaag krijgt weinig licht door de dikke begroeiing, in de herfst krijgen deze planten slechts 0 tot 100 µmol/m²/s. Deze planten kunnen hiermee goed omgaan door de vele jaren natuurlijke selectie.


Kruidenplanten, Fruitbomen en groenteplanten hebben juist heel veel licht nodig. Ze werden tot voor kort alleen in kassen of buiten gekweekt en hebben een groot deel van de dag 200 tot 500 µmol/m²/s nodig voor een optimale groei. Fruitbomen zelfs meer dan 500 µmol/m²/s.

In Nederland en België hebben ze, in het grootste deel van het jaar, extra licht nodig in professionele kassen. In de woonkamer wordt het daglicht geblokkeerd door het plafond en de muren dus in deze situatie is extra licht nodig. LED Kweeklampen zijn hiervoor de perfecte oplossing!


De eigenschappen van een LED Kweeklamp

Er zijn erg veel LED kweeklampen op de markt en ze kunnen veel verschillen van elkaar. Er worden tegenwoordig LED kweeklampen aangeboden die speciaal bedoeld zijn voor kamerplanten die veel licht nodig hebben. Deze lampen maken gebruik van een Wit spectrum die bestaat uit verschillende kleuren witlicht(vaak 3000K & 6000K) die soms wordt aangevuld met rode LEDS.(zoals de Apollo Falcon)

De rode LEDS zorgen voor een extra stimulatie in de bloei van je planten.

Niet alle kweeklampen werken met een wit spectrum want dit is een vrij nieuwe trend bij LED Kweeklampen. Er zijn ook LED kweeklampen die gebruik maken van een paarsachtig licht, het spectrum is dan opgebouwd uit veel verschillende kleuren LEDs, zoals bij de Apollo. Elke lichtkleur(in nanometers uitgedrukt) heeft z’n eigen groep LEDs en samen vormen deze een paarse lichtbundel. In de woonkamer is dit licht niet aangenaam aangezien het een heftige kleur heeft zoals je op de onderstaande afbeelding kan zien.

Lampen met deze lichtkleur zijn bij uitstek geschikt voor kassen, kweekruimtes en verticale kweekopstellingen.

Wat is PAR?

Licht bestaat, simpel gezegd, uit lichtdeeltjes die fotonen worden genoemd, deze deeltjes bewegen in golven uit de lichtbron. Dit kan de zon of elke andere lichtbron zijn. De frequentie waarmee een lichtdeeltje op en neer gaat bepaald de lichtkleur en ook de kracht van het deeltje. Een deeltje met een korte golf(290 nanometer) zoals een UV-B lichtdeeltje heeft genoeg kracht om de cellen in je huid te beschadigen. Een lichtdeeltje die beweegt in een golf van 600 nanometer(oranje) heeft daar niet genoeg energie voor.

Deze kennis kunnen we toepassen op een LED kweeklamp daarbij is het van belang dat de planten energie uit het licht kunnen halen en moet de lamp alleen het licht afgeven waar de plant wat aan heeft. Dit zorgt ervoor dat de LED Kweeklamp een hoge efficiëntie heeft. Grote hoeveelheden UV licht kunnen de plant beschadigen, beperkt UV licht kan de groei van de plant wel bevorderen.


Lichtdeeltjes met een golflengte van boven de 700 nanometer, zoals infrarood straling bevatten niet veel energie. De moleculen en atomen komen hierdoor wel in beweging want infrarood heeft een lange golflengte. Doordat deze in beweging komen ontstaat er warmte, dit is de reden dat infrarood veel wordt gebruikt bij massage apparaten. Teveel infrarood licht bij planten kan ervoor zorgen dat er teveel water uit de bladeren verdampt, dit is op te sporen door goed te letten op verkleuringen op de bladeren.

Het licht tussen de 400 en 700 nanometer is voor de plant het belangrijkst. Dit gebied wordt de fotosynthetic Active Radiation genoemd ofwel in het kort PAR. Bij LED Kweeklampen wordt vaak vermeld hoeveel lichtdeeltjes, binnen het PAR gebied, de lamp uitstraalt. (photon flux)Dit wordt aangegeven met het aantal µmol/per seconde. Het aantal LUX of Lumen is geen goeie meetwaarde om de kracht van LED Kweeklampen te bepalen want deze zijn gebasseerd op het menselijke oog.


De volgende blog die ik ga schrijven gaat over het belang van de stralingshoek van de lamp en zal ik tips geven over de installatie van het gebruik van je LED Kweeklamp.

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven